octavia kombi 1,9 Tdi 90 km większy zbiornik paliwa

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Michał G
    Drive
    • 2008
    • 95

Na co dzień nie, ale w trasę tak odpowietrzam poduszkę i wchodzi około 5 l więcej ale i w ten sposób nie przekroczę 50 L. jedyny pomysł jaki mi się nasuwa to uszkodzony pływak - wskaźnik i zapala rezerwę przy powiedzmy 15 l w zbiorniku.
    Mam pytanie do was czy komputer licząc dystans do tankowania bierze sygnał z tego samego pływaka czy mierzy to w inny sposób?
    Nie pytam tu o algorytm liczenia tylko skąd wie ile ma paliwa w baku,
    za parę dni czeka mnie tankowanie i wtedy poczekam aż pokaże się 0 i dopiero zatankuję z odpowietrzeniem i zobaczę ile się zmieści.

Komentarz

• alxxx
      RS
      • 2010
      • 1823
      • Octavia I (1U2)
      • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

Michał G, komputer liczy dystans na podstawie ilości paliwa i średniego spalania.. Jakbyś miał uszkodzony pływak to byś miał wariacje ze wskazaniem paliwa. Ale ku pewności możesz sprawdzić błędy w zegarach czy nie ma np. jakiegoś sporadycznego błędu.
      VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
      Jeżeli post okazał się pomocny kliknij

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

Jak zatankujesz do pelna to ile przejezdzasz poza terenem zabudowanym od full baku na wskazniku do 3/4 baku ?? 250km +/-
        Spritmonitor.de

Komentarz

• Michał G
          Drive
          • 2008
          • 95

dziś na połowę baku weszło jak było 320 km wiec pewnie coś koło 250 jak piszesz ale dokładnie to nie powiem, wiem ze ostatniej kreski nie osiąga nawet po odpowietrzeniu a paliwo widać przez wlew a na tak zatankowanym przejadę może 800 km ze spalaniem 5 - 5,5 l na 100

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

Na polowce to ja robilem okolo 500km. Rekordowo to bylo 650km na polowie i 1200 na pelnym.

A no wlasnie, nie da sie dolac do kreski do konca, to gdzies jest blad we wskazaniu. Zrob test wskazowek VAGiem czy sa dobrze ustawione (podczas testu wszystkie sa idealnie pionowo).

Kiedys z ciekawosci przy prawie pustym, mozna otworzyc zbiornik z gory pod kanapa i zobaczyc ile jest realnie paliwa.
            Spritmonitor.de

Komentarz

• Michał G
              Drive
              • 2008
              • 95

dawno się nie bawiłem VAGiem ale może przez weekend się podłącze. wskazówka może być nie ustawiona po realizacji tematu :mod zegarów wersja light:, ale sama wskazówka nie ma wpływu na zapalanie się rezerwy i liczenia dystansu.

Komentarz

• Udesky
                RS
                • 2007
                • 1692
                • Octavia I (1U2)
                • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Zrób jak Maicroft radzi.
                Wskazówka po zatankowania do pełna powinna pójść do końca, a nawet za ostatnią kreskę.
                Dla przykładu powiem, że gdy zatankuje do pierwszego odbicia, to do momentu aż ruszy się wskazówka mija jakieś 160-200km.
                W Polsce nie ma kryzysu.
                Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.

Komentarz

• Michał G
                  Drive
                  • 2008
                  • 95

Sytuacja wygląda tak.. wskaźniki są ok przesunięcie o pół grubości wskazówki , w czasie testu dochodzi pięknie do końca. Przy wskazaniu pierwszej ( małej ) kreski poniżej połowy komp wskazuje 22 l w zbiorniku.
                  Natomiast dziwnym wydaje mi się inne zjawisko, otworzyłem zbiornik pod kanapą tylną ( nie widać tam za wiele bo pływak i bebechy zasłaniają, paliwo widać i czuć ale nie określę w ten sposób ile go jest) po popuszczeniu tej dużej nakrętki trzymającej zespół pływaka, ze zbiornika zaczęło wydobywać się powietrze zamknięte w zbiorniku i to w dość dużej ilości. czy to normalne zjawisko? nie powinno się to odpowietrzyć przez wlew?

Komentarz

• mp1985
                    Drive
                    • 2012
                    • 55

mi najwięcej do o1 kombi ASV weszło 62 litry ale to juz suchutki byl
                    a tak to 59l to czesto zdarza mi się zatankować - oczywiscie odpowietrzając bak
                    ASV+

Komentarz

• Maicroft
                      Moderator
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2004
                      • 25757
                      • Audi

Wskazowka ma dojsc do konca, a potem stanac rowno na sroku, to tez robi ??
                      Spritmonitor.de

Komentarz

• Michał G
                        Drive
                        • 2008
                        • 95

Tak dokładnie tak robi, najpierw pełny powoli a potem do połowy skok i czeka na potwierdzenie następnego testu

[ Dodano: Czw 13 Lut, 14 21:00 ]
                        no i jestem po tankowaniu, ogólnie załamany.
                        zapaliła się rezerwa , przejechałem około 60 km, komp pokazywał 20 więc zjechałem na stację. weszło 44 l . zacząłem odpowietrzać i dolewać i dolewać i dobiłem do 50 l. przejechałem kilometr pod market, spokojny poszedłem na zakupy po powrocie wielka plama ropy pod autem. przy składaniu zbiornika podwinęła się uszczelka i nie docisło jej pomimo mocnego dokręcenia, usterka już usunięta ale parę dobrych litrów drogocennego eliksiru poszło w bruk.
                        zastanawiam się czy jest możliwe że paliwo ( lub inny płyn) dostał się do pływaka? wypełniony pływak będzie zawsze pokazywał mniej paliwa niż jest w rzeczywistości.

Ludzie HELP , na 44 l to mnie w trasie nerwica weźmie.

Komentarz

• Czarna_LK
                          RS
                          • 2014
                          • 2255
                          • Octavia I combi (1U5)
                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Panowie, odświeżając temat wymienił ktoś zbiornik na 100l czy poczynił inne zmiany?
                          Octavia I FL kombi, 1.9 TDI 110 KM ASV, L&K
                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=80299

_______
                          Piotr

Komentarz

Pracuję...